Leven (en duurzaam werken) na de NOW

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, oftewel de NOW-regeling, is het lapmiddel om gedurende deze langlopende coronacrisis de eerste dreunen op te vangen. De invoering was snel en zeker niet foutloos, maar heeft wel voorkomen dat diverse bedrijven en banken direct zijn omgevallen. De huidige economische krimp van 8,5% zou zonder de NOW zeker hoger zijn uit gevallen. Goddank dus, voor deze regeling waar veel bedrijven nog gebruik van kunnen maken. De huidige NOW-regeling loopt namelijk tot en met september en krijgt verlenging tot en met juli 2021. Hoe het daarna verder gaat is nog niet bekend. Want hoe ziet het leven er uit, voor zowel de werkgever als de werknemer, na de NOW?

Nederland leert een leven lang door
Het Centraal Planbureau (CPB) kwam medio augustus met een publicatie ‘Lessen voor de NOW’. Naar mijn mening was de titel ‘Duurzaam leren en werken na de NOW’ beter geweest. Nu bekend is dat de NOW een einddatum heeft, kun je je afvragen welke bedrijven overeind blijven. En of ze hierbij hun huidige personeel kunnen behouden. Wilde je voor het coronatijdperk goed werkgeverschap tonen? Dan was ‘binden en boeien’ een prima uitgangspunt. Dit zit tegenwoordig net wat anders. Nu zou goed werkgeverschap zijn dat je jouw werknemers ondersteunt bij omscholing en hen te begeleiden naar nieuw werk wanneer dit nodig is op lange of korte termijn. Overigens adviseerde het CPB het kabinet om de NOW-regeling, na de 2.0 versie, af te bouwen. Zij hadden dus ook al via het UWV een aantal sectoren in beeld gebracht waarin nog volop werk is zodat men zich gericht kan laten omscholen.

Aan boord houden waar mogelijk
Binden en boeien noemen we in HR-land ‘duurzame inzetbaarheid’. Hiermee bedoelen we dat werknemers in hun huidige én toekomstige werk met behoud van hun gezondheid en welbevinden blijven functioneren. Als werkgever kun je daaraan op verschillende manieren aandacht besteden, afhankelijk van wat er bij jouw bedrijf past. Je kunt bijvoorbeeld focussen op gezondheid en vitaliteit of mobiliteit. Met betrekking tot dit laatste onderwerp zorg je dat je personeelsbestand altijd in harmonie is met de doelstellingen van het bedrijf en externe invloeden.

Overigens is de ene sector harder getroffen dan de ander. De werkloosheid is relatief beperkt gestegen, ondanks een ‘historische krimp in de productie’. Mocht de omzet langdurig lager blijven, bestaat de kans dat je je bedrijf anders moet gaan inrichten. En hiermee neemt het belang van reallocatie toe aldus het CPB. Reallocatie is letterlijk vertaald ‘het bestemmen voor een ander doel’.

Ons advies
Wat wij adviseren? Kijk hoe je jouw personeel zo duurzaam mogelijk kunt inzetten. Personeelsmanagement is een doorlopend aandachtsgebied voor werkgevers. En nu nog meer dan voorheen, met het financiële oog op de snel naderende toekomst. Het is tijd om te kijken welke medewerker excelleert ondanks – of dankzij – bijvoorbeeld het thuiswerken. Kan deze medewerker op termijn blijvend een aanwinst zijn voor het bedrijf? En wie heeft er bijvoorbeeld aanvullende training of coaching nodig?

Wil je meer weten over personeelsplanning en/ of over verzuimbegeleiding van je medewerkers? Wij bieden je graag een adviesgesprek aan, waarin we je concrete tips geven waarmee jij verder kunt. Uiteraard is het mogelijk dit gesprek op afstand te voeren. Bijvoorbeeld telefonisch, via Teams of een andere optie die je voorkeur heeft. We zijn bereikbaar via 085 – 44 44 330.

En wil je tips over thuiswerken, kijk dan voor meer informatie op www.pdcveghel.nl/thuiswerken.

Tot slot: let op elkaar, houd je waar mogelijk aan de maatregelen, maak er het beste van en blijf gezond!Bron:
CPB: https://www.cpb.nl/lessen-voor-de-now