Je medewerkers veilig aan boord | Huidige belang van de RI&E

Op de werkvloer gaan vandaag de dag de zaken niet geheel zoals we kennen en daarom nemen de meeste ondernemers hun voorzorgsmaatregelen voor het anderhalve meter werken. Het werken op afstand (1,5 meter of thuis) een preventiemiddel deze van groot belang voor de veiligheid en vitaliteit van je personeel. Welke andere preventie- en risicopunten spelen er nu vanwege Corona (en ook doorgaans) die je kunt voorkomen en bijvoorbeeld uitval kan voorkomen? Lees hier verder.

Denk hierbij het inperken van stress door thuiswerken dus de mentale belasting. Maar ook of je medewerkers voldoende beschermingsmiddelen hebben voor het werken met bepaalde zware machines, dus het fysieke aspect. Voor al deze aspecten helpt de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) u als onderneming echt uit de brand. Niet alleen voorkomt een RI&E personeelsuitval, maar attendeert jouw bedrijf erop dat je werkt volgens de laatste wetgeving.

Actief instrueren veilig en gezond werken
In de Arbeidsomstandighedenbesluit staat dat je als werkgever je werknemers moet actief instrueren. Hoe een werknemer veilig en gezond zijn werk kan doen, moet een terugkerend onderwerp van gesprek zijn tussen werkgever en werknemer. Dit vertaalt zich in de RI&E.

Onbekend maakt onbemind
PDC weet ook dat het onbekende, de RI&E in dit geval, onbemind maakt, dan wel als onnodig wordt ingeschat. Wat doet dit ‘document’ dan wel niet voor mijn bedrijf, behalve dat het geld kost? Misschien kunnen we het als volgt uitleggen. Je moet de RI&E zien als de virusscanner op een computer.

Je installeert een bepaald protocol waaraan de hele organisatie zich wettelijk moet houden, deze RI&E maakt je alert op gevaren en biedt updates aan middels risico-beperkende maatregelen en de risico's voor bijzondere categorieën van de werknemer. Doordat je als werkgever een medewerker actief instrueert, weten je mensen welke acties ze moeten ondernemen bij calamiteiten. Maar vooral een grote pre is dat je mensen uit zichzelf bewuste keuzes maken om bepaalde onveilige situaties niet op te zoeken. Zo kan de medewerker zelf veiligheid incorporeren in hun werkwijze.

Een andere bekende reactie is dat men de boete wel riskeert. In onze ogen is dat een vorm risico calculatie en een korte termijn visie. Uiteindelijk als je systematisch uitval of uitstroom van je kostbare mensen wilt voorkomen, kun je risico’s tackelen door ze helder in het vizier te hebben.

Meer informatie & vitaliteitsscan
PDC is ervan overtuigd dat een RI&E, mits zorgvuldig uitgevoerd én onderhouden, een positieve invloed heeft op de gezondheid van de werknemer en daarmee bijdraagt aan groter werkplezier. We nodigen daarom iedereen uit om contact met ons op te nemen voor het intakegesprek. We komen graag bij je langs!

PDC is bereikbaar op 085- 4444 330 of via post@pdcveghel.nl. Voor meer informatie kijk dan op onze special RI&E pagina of doe de PDC Vitaliteitsscan!