Help! Mag mijn werknemer op vakantie?

Hilfe, ayuda, help....Mag mijn werknemer op vakantie? In deze tijden van Corona vragen veel werkgevers zich af of zijn medewerkers wel met vakantie mogen. Terecht dat de vraagstelling rijst en zeker als we kijken naar het risico (op gebied van gezondheid & financieel) wat een bedrijf loopt. Alhoewel verlof en vakantie positief zijn voor de ontspanning van je personeel, wil je als onderneming wel helderheid over hoe je de gezondheid borgt van je andere medewerkers en wie de lasten draagt wanneer een medewerker in quarantaine moet. Lees hier kort onze antwoorden op de meest gestelde vragen.

Mag mijn werknemer op vakantie? Ja, je kunt ‘m niet tegenhouden.

Wat als hij naar een gebied gaat met geel reisadvies (“Let op”) zoals Duitsland?
Prima. Wijs eventueel op het overheidsadvies: in Nederland blijven is het beste.

Wat als hij daar corona oploopt? Dan meldt hij zich ziek en geeft zijn verpleegadres door. De vakantiedagen worden ziektedagen.

Wat als hij naar een gebied met oranje reisadvies gaat (“alleen noodzakelijke reizen”), zoals buiten Europa? Dan heeft hij vermoedelijk geen recht op loon, als hij na zijn vakantie in quarantaine moet, of niet tijdig terug naar huis kan.

Moet ik hem verbieden daarheen te gaan? Ja, het helpt als geïnstrueerd is om niet naar gebieden met oranje reisadvies te gaan.

Wat als hij toch gaat, mag ik hem bij terugkeer dan preventief twee weken thuis laten? Ja, dat kan, vanuit de zorgplicht voor een veilige werkomgeving naar andere werknemers.

Moet ik die twee weken dan doorbetalen? Als de werknemer prima thuis kan werken, wel. Als dat niet kan, heeft hij mogelijk voor die tijd geen recht op loon.

Wat als hij daar corona oploopt? Dan meldt hij zich ziek, maar het is de vraag of hij recht heeft op loondoorbetaling.

Wat als iemand naar een “rood” gebied wil? Geen zorg, daar komt hij niet binnen. 

Zijn er nog meer vragen over risico's rondom gezondheid en je personeel? Kijk dan ook op de vitaliteitscheck via https://www.aanboordbijpdc.nl/

Advies nodig & vragen?
Aan de hand van de laatste berichtgeving evalueert PDC dagelijks welke voorzorgsmaatregelen er extra genomen moeten worden om de gezondheid van werkend Nederland te waarborgen. Wil je advies hoe een maatregel kan worden ingezet ten behoeve van je bedrijf en je personeel? Of vermoed je een besmetting bij een medewerker en heb je hier vragen over? Of zijn er gewoon andere vragen? PDC kan vanuit haar functie als arbodienst en HR-adviseur jouw vragen beantwoorden. Bel ons via 085 – 4444 330 of neemt contact op via info@pdcveghel.nl.
Bron: Kamerbeek Advocaten