Update Coronavirus | Houd het hoofd koel | PDC geeft tips

Het was slechts een kwestie van tijd voordat het coronavirus ook Nederland zou bereiken. Sinds gisteravond heeft zich het eerste geval geopenbaard. Voor personen en bedrijven zijn er mogelijke gevolgen. Wat kun je als bedrijf voor je personeel doen om de vitaliteit te waarborgen?

Er zijn voorlopig alleen nog adviezen en nog geen regels. De belangrijkste zijn die van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij hebben algemene tips die voor iedereen gelden.

Dit zijn de belangrijkste: 

 • Was je handen regelmatig. PDC voegt hier aan toe: was je handen 20 seconden met warm water.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • In bovenstaande gevallen, gebruik papieren zakdoekjes.
 • Wie klachten heeft zoals hoesten of niezen en in een besmet gebied is geweest moet telefonisch contact zoeken met de huisarts. Dan wordt een inschatting gemaakt of testen noodzakelijk is, en als dat zo is volgt een test.

Artsen zijn verplicht te melden als zij een besmetting vermoeden. Totdat de uitslag van de test er is moet diegene in quarantaine.

Stuur zieken naar huis
De Amerikaanse evenknie van het RIVM, het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), heeft wel aparte tips voor bedrijven. De belangrijkste op een rij.

 • Zorg dat zieke werknemers thuisblijven, wees daar flexibel in en licht werknemers goed in over hun rechten. Vergeet niet om bedrijven waar je mee samenwerkt dit ook aan hun personeel op het hart te laten drukken.
 • Als zieke werknemers toch komen of ziek worden tijdens de dag, zet ze apart van de rest of beter nog: stuur ze naar huis.
 • Zorg voor voldoende papieren zakdoekjes en droogdoekjes voor na het handen wassen. Druk werknemers op het hart dit vaak hun handen te wassen en dit ten minste 20 seconden te doen.
 • Maak regelmatig toetsenborden, muizen, deurklinken, afstandsbedieningen en andere zaken die door veel mensen worden aangeraakt schoon. Zorg voor desinfecterende doekjes zodat werknemers het zelf kunnen doen.
 • Check grondig de reisadviezen van de overheid voor vertrek van zakenreizen.


Volg overheidsadviezen
Verder heeft PDC als tip om de overheidsadviezen te volgen. Vooralsnog geldt een negatief reisadvies voor de Chinese provincie Hubei waar het virus de kop opstak. Sinds gisteren ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken ook af te reizen naar een aantal Italiaanse gemeenten waar het virus heerst.

Houd elkaar op de hoogte
Vraag bijvoorbeeld waar iemand op vakantie is geweest. Alhoewel mensen niet verplicht zijn om te antwoorden is het fijn om elkaar op de hoogte te houden van deze zaken. Het is toch prettig om te weten als iemand in een risicogebied is geweest. Hiermee borg je elkaars gezondheid.

Is je bedrijf afhankelijk van gebieden waar het virus heerst, dan is het verstandig om na te denken over alternatieven ter plekke en in het bedrijf.

Update 9 maart 2020

Gevolgen werknemer en werkgever advies RIVM Noord-Brabant
De inwoners van Noord-Brabant worden door het RIVM sinds afgelopen vrijdagmiddag 6 maart gevraagd om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden wanneer men een verkoudheid heeft, hoest of koorts heeft.

Zowel de werkgever als de werknemer heeft zijn of haar verantwoording te nemen. Houd elkaar op de hoogte van de situatie, speel open kaart en ga met gezond verstand om rondom het advies. Bekijk hoe deze ingepast kan worden op de werkvloer en stel veiligheid en vitaliteit voorop.

Wanneer van toepassing zijn enkele adviezen van onze zijde: ga niet op bezoek bij anderen die klachten vertonen, vermijd plekken waar veel mensen samenkomen en werk waar mogelijk thuis. Mocht je klachten hebben en toch het huis moeten verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verklein je de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. En neem uitsluitend telefonisch contact op met uw huisarts wanneer de klachten verergeren.

Opvang kinderen
Sommige instituten hebben vanochtend ouders geïnformeerd dat de kinderen niet kunnen worden ontvangen op school of op de opvang. Hierin gelden tot op heden dezelfde regels als doorgaans:

 1. Je personeel zorgt zo spoedig waar kan alternatieve opvang te regelen.
 2. Een verlofdag kan aangevraagd worden vanuit de werknemer.
 3. Zijn bovenstaande opties niet mogelijk, dan zal er worden bekeken of een verlofregeling vanuit de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) van toepassing is. Denk hierbij aan zorgverlof, calamiteitenverlof of ouderschapsverlof.

Ongerust en vragen?
Vermoed je een besmetting bij een medewerker en heb je hier vragen over? Of heb je andere vragen. PDC kan vanuit haar functie als arbodienst je adviseren en jouw vragen beantwoorden via 085 – 4444 330.