Hoe langer de reistijd, hoe ongezonder de medewerker

Treinreizigers zijn fysiek actiever, lopen vaker en verder en hebben minder overgewicht dan autoreizigers. Treinreizigers hebben echter weer een iets verhoogde kans op een infectie. Voor beide groepen geldt: hoe langer in trein of auto, hoe ongezonder.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de gezondheidseffecten van het reizen met auto of trein tijdens het woon-werkverkeer dat het RIVM vandaag uitbrengt. Het RIVM deed onderzoek naar de fysieke gezondheid, mentale gezondheid en het risico op infecties bij autogebruikers en treinreizigers.

Uit verschillende internationale studies blijkt dat treinreizigers 8 tot 33 minuten per dag meer lopen dan automobilisten. Dit komt voornamelijk doordat zij een gedeelte van de reis van huis naar het station, en van het station naar werk wandelen. Treinforenzen lopen zo'n 2.000 stappen per dag meer dan autoforenzen. Daarnaast gebruiken veel treinreizigers in Nederland de fiets om naar het station te komen. Mensen die met de trein reizen hebben daarom gemiddeld een lagere BMI dan automobilisten, wat de kans verkleint op  diabetes, kanker en hartziektes.

Stress
Volgens de onderzoekers ervaren automobilisten doorgaans meer stress tijdens de reis, hoewel drukke treinen het stressniveau ook verhogen. Treinreizigers zijn tevredener met hun gezondheid dan automobilisten, maar lijken wel vaker angstklachten te hebben. Of dat een gevolg is van hun keuze van vervoersmiddel, is volgens de onderzoekers onduidelijk. Treinreizigers hebben bovendien ook een iets verhoogde kans op een infectie. Maar, stelt het Rijksinstituut, de meeste ziekteverwekkers vind je echter nog steeds thuis en op de werkplek. Forenzen die meer dan drie keer per week het ov pakken, bouwen ook een beperkte mate van weerstand op tegen infecties.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een langere reisduur voor zowel automobilisten als treinreizigers nadelig is. Forenzen die langer moeten reizen, ervaren een slechtere (mentale) gezondheid, hebben een slechtere slaapkwaliteit en zijn ontevredener over het leven.