PDC Q & A: Wat mag u van de bedrijfsarts verwachten?

Wat doet een bedrijfsarts nu precies? Is de arts onafhankelijk? Welke informatie geef en krijg ik? En wat als ik het oneens ben met de arts? PDC bespreekt 5 belangrijke vragen en antwoorden over de rol van de bedrijfsarts.Wat doet een bedrijfsarts tijdens verzuimbegeleiding?

Uw werknemer meldt zich ziek. U geeft dit door aan de arbodienst zoals PDC. Zij nemen contact op met de bedrijfsarts. Wat gaat hij (of zij) vervolgens doen?

5 stappen:

  1. De bedrijfsarts beoordeelt de ziekmelding van je werknemer. Hij richt zich daarbij op het functioneren van de werknemer en niet op de klachten. Dit betekent dat de bedrijfsarts zoveel mogelijk zal kijken naar hetgeen je werknemer, ondanks zijn beperkingen, nog wel kan doen.

  2. Via de arbodienst wordt de werknemer regelmatig opgeroepen voor een spreekuur met de bedrijfsarts om het ziektebeeld te beoordelen.

  3. Hij bespreekt regelmatig met de arbodienst de voortgang van de re-integratie en adviseert samen met de Arbodienst over de stappen die gezet moeten worden. Dit gebeurt vaak in de vorm van schriftelijke terugkoppelingen naar aanleiding van het laatste spreekuur waarop hij de werknemer heeft gezien.

  4. Als de medewerker zes weken ziek is, maakt hij een probleemanalyse.

  5. Als de medewerker na twee jaar nog ziek is en een WIA-uitkering wil aanvragen maakt de bedrijfsarts een actueel oordeel waarin staat wat de mogelijkheden van de zieke werknemer zijn op het gebied van werk.


Is de bedrijfsarts onafhankelijk?
Ja, de bedrijfsarts is een onafhankelijke arts. Een bedrijfsarts kan zelfstandig zijn, maar ook werkzaam zijn via een arbodienst zoals PDC. U mag als ondernemer zelf kiezen welk type arts u inschakelt. De titel bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. Bedrijfsartsen moeten deelnemen aan verplichte nascholing en inspecties door de beroepsvereniging NVAB.

Landelijke dekking PDC
Bent u aangesloten bij PDC? Dan bent u verzekerd van onze landelijke dekking van geregistreerde bedrijfsartsen en kunt u hierop een beroep doen.